Počinje ugradnja led rasvjete u opštini Foča

Rukovodstvo opštine Foča i predstavnici firme “DEMA&S” iz Mostara danas su potpisali ugovor o zamjeni postojeće rasvjete led rasvjetom.

Radovi na zamjeni postojeće rasvjete led rasvjetom, počeće narednih dana a ovaj projekat ostvariće uštedu potrošnje električne energije u gradu od 60 odsto na godišnjem nivou. Opština Foča izdvaja 150.000,00 maraka godišnje za održavanje i potrošnju ulične rasvjete, a planirano je da se projekat zamjene postojećih živinih sijalica led rasvjetom, koji iznosi oko 500.000,00 maraka, otplati od uštede struje, u ratama, u narednih pet godina.

Na tenderu, između 30 firmi, sa najboljom i najpovoljnijom ponudom izabrana je firma „Dema-S“ iz Mostara. Direktor firme Selim Demić nada se da će se posao završiti u planiranom roku:

„Po ugovoru planirano je da se posao završi u toku 100 kalendarskih dana i nadam se da ćemo to ostvariti. Prvo se radi snimanje postojećeg stanja, zatim demontaža postojećih svjetiljki, te prilagođabvanje lira i svega ostalog što je potrebno i na kraju ugradnja led svjetiljki“, kaže Demić.

Ovaj projekat je izuzetno značajan za opštinu Foča jer se uvodi led osvjetljenje na kompletnu visoku rasvjetu u gradu. Projekat podrazumijeva zamjenu hiljadu sijalica, uštedu potrošnje električne energije a i sam će se odplatiti u narednih pet godina kaže načelnik opštine Foča Radisav Mašić:

„Ovaj projekat, vrijedan oko 500.000,00 maraka, odplatiće se na osnovu uštede u potrošnji električne energije u narednih pet godina. Do sada smo na godišnjem nivou trošili oko 150.000,00 maraka, a ušteda od 60 odsto uplaćivaće se izvođaču radova“, zaključio je Mašić.

U našem gradu, tokom prošle godine uspješno je realizovana zamjena dijela postojeće rasvjete LED rasvjetom u okviru projekta “Energetska efikasnost u udruženjima opština” koji je proveden posredstvom Saveza opština i gradova, u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju /GIZ/, a finansiran je od strane njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Švajcarske razvojne agencije. Trideset devet štedljivih led sijalica postavljeno je u ulice Kralja Petra, Nikole Pašića i dijelove Svetosavske i Cara Dušana.